czwartek, 27 listopada 2014

Drożdżowe zawijaki z bakaliami

 Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione. 



 Składnik: ok. 12 szt.
  • 50 g drożdży,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 1 jajko,
  • 300 g mąki pszennej typ 500,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • szczypta soli,
  • 50 g migdałów w słupkach,
  • 50 g rodzynek,
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 4 łyżki syropu trzcinowego (jeśli nie macie można rozpuścić cukier brązy lub trzcinowy).
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 50 g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy 1 jajko i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.
Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.
Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. 
Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią i możemy posypać je cukrem brązowym.
Bułeczki odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. 5 min przed końcem pieczenia każdą bułeczkę polewamy syropem trzcinowym (niewielką ilość).

 Smacznego.

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)