piątek, 21 listopada 2014

Chleb żytni ze słonecznikiem

Chleb żytni jest bardzo smaczny i zdrowy, na długo nas syci i dostarcza wielu witamin. Warto go jeść, a najsmaczniejszy będzie ten, który  sami sobie upieczemy. 


Składniki:
  • 300 g mąki żytniej typ 720,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 8 łyżek pestek słonecznika,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • olej do wysmarowania formy.
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier i 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, mąkę i  wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i klejące.
Brytfankę (średniej wielkości, dł. ok. 25 cm)smarujemy olejem i obsypujemy mąką.
Do brytfanki przekładamy ciasto i rozprowadzamy je na całej długości, dłonią lekko zmoczoną w wodzie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz.

Chleb pieczemy 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Po upieczeniu chleb wyciągamy z brytfanki i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: jak sprawdzić czy chleb idealnie nam się upiekł? Wystarczy palcem popukać spód chleba i jeśli odgłos jest pusty, to znaczy, że chleb dobrze jest wypieczony.
 Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)