środa, 5 listopada 2014

Chleb razowy z kminkiem

Nie ma to jak chleb własnego wypieku. Jest smaczny, pachnący, świeży, a przede wszystkim zdrowy.

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 600 g mąki pszennej razowej (typ 1850 pełnoziarnistej),
  • 2 łyżki całego kminku,
  • 400 ml letniej wody. 
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek i stopniowo pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
 Dłonie delikatnie moczymy w wodzie i z ciasta formułujemy kulę, którą przekładamy do okrągłej brytfanki o średnicy 25 cm. Brytfankę należy wcześniej posmarować olejem i podsypać mąką.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godz.
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)