piątek, 17 października 2014

Zwijane pałki z dynią

Samo zdrowie! 
Mąka z pełnego przemiału to naturalne źródło drogocennych składników mineralnych, witamin i błonnika, które są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Mąka ta powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską i zarodkiem. Pestki dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.

Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 350 g mąki z pełnego przemiału,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 1 plaska łyżeczka cukru, 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g pestek dyni.

 Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego.
Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto.
Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm. Kroimy na paski po szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część skręcamy, końcówki również ściskamy. Na wierzch ciasta możemy powbijać pestki dyni.
 Przekładamy na blachę od piekarnika posypaną mąką i pozostawiamy do wyrośnięci na ok. 40 minut.
Pieczemy w ok. 35 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.

 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)