sobota, 18 października 2014

Zupa kalafiorowa z farfalle, pieczarkami i camembert

 Zupa kalafiorowa nie jest biała, a brązowa. Sos sojowy ciemny to spowodował i oryginalny smak wyczarował. Wygląda jak pieczarkowa z kokardkami i serka kawałkami, ale to zupa kalafiorowa całkiem nowa.

Składniki:
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 1 szt. świeżego kalafiora,
  • 200 g pieczarek średniej wielkości,
  • 1 krążek sera camembert,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
  • świeża kolendra,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

 Przygotowanie:
W garnku przypalamy w łupinach czosnek, wyciągamy i obieramy. Wlewamy 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek,  rozmaryn i rozdzielony na mniejsze różyczki kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kalafior do miękkości. Wyciągamy ziele angielskie i liście, a zupę z dodatkiem sosu sojowego  miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone na ósemki i podsmażamy je aż całkowicie wyparuje z nich woda. Pod koniec delikatnie solimy. Pieczarki dodajemy do zupy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente.
Ser camembert kroimy w bardzo małą kosteczkę.
Zupę podajemy bardzo gorącą, ponieważ będziemy dodawać do niej makaron i ser camembert.
Doprawiamy pieprzem do smaku i dodajemy listki kolendry.
Smacznego



Rada:
Jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję, dolewamy podczas miksowania gorącej przegotowanej wody.
Makaron można dodać do zupy razem z pieczarkami, ale po kolejnym jej podgrzaniu makaron będzie rozgotowany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)