piątek, 10 października 2014

Spaghetti w pesto z chipsami z salami

 Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to proponuję mojego dania przygotowanie. Makaron, salami i pesto to składniki podstawowe, razem je łączymy i danie jest gotowe. 
Składniki: 2 porcje
  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 50 g chipsy z salami o smaku chili,
  • 1 łyżka kapary,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 6 zielonych oliwek bez pestek,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • świeże oregano,
  • 2 suszone mini papryczki chili,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1  kopiata łyżka startego parmezanu,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sól himalajska,
  • 1 marynowane papryczki czereśniowe.
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy oliwy, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy chipsy z salami.
Gorący makaron mieszamy z pesto.

Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem i  ozdabiamy świeżym oregano. 
 Rada: jeśli zostanie nam pesto, należy schować je do lodówki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)