środa, 15 października 2014

Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym

Słoneczne penne, bo samo jego podanie Słońce imituje i naprawdę dobrze smakuje. Nawet w pochmurne dni gdy to danie podamy, to słoneczną pogodę ducha uzyskamy.  


Składniki: 4 porcje
  • 200 g penne,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 szt. brokułu,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • świeża bazylia,
  • gałązka rozmarynu,
  • olej rzepakowy do smażenia.
 Przygotowanie:
 Filety z kurczaka płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze.
Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły (kilka różyczek pozostawiamy w całości) dodajemy do wywaru z mięsa i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość zagotowujemy.
Między czasie penne gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na talerzu układamy makaron (w kształcie słońca, każde pene to jego promyk), dodajemy sos, kolejną warstwę makaronu na przemian z kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na środku dodajemy różyczki brokuł i listki świeżej bazylii. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)