środa, 8 października 2014

Smażona dynia z serkiem na ostro i popcornem z kaszy gryczanej


Składniki:
4 porcje,
  • 200 g miąższu z dyni,
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z ziołami,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 łyżka masła  klarowanego,
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Serek mieszamy z posiekaną drobną papryczką chili i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej w który będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
 Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Część dyni mieszamy z serkiem.
Na talerzu układamy dynię, dodajemy gałkę serka, listki bazylii i posypujemy popcornem z kaszy.
Smacznego

 

 




2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)