piątek, 31 października 2014

Proziaki z dżemem malinowym

Proziaki czyli chleb sodowy - placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, pochodzi z Podkarpacia, gdzie mieszkam. Można podawać zarówno na słono jak i na słodko, wówczas do ciasta należy dodać cukier. Czasem do ciasta dodaje się też jajko, ja przygotowałam bez. Szczerze polecam proziaki na śniadanie, świetnie smakują z dodatkiem dżemu z gorącym mlekiem lub kawą.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 250 ml zsiadłego mleka,
  • dżem malinowy Łowicz.                                                                                                  
Przygotowanie :
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier oraz sodę i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę
Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty.
Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony po 3-4 min., pilnując aby się nie przypaliły

Proziaki podajemy lub z dżemem.

Smacznego
Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)