środa, 8 października 2014

Płonący kurczak

 Musztarda o ostro  - słonawym smaku z dodatkiem cebulki, czosnku i szałwii nadaje kurczakowi fajnej ostrości, a delikatna marchew i pietruszka imituje płomienie.  

Składniki:
  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 kopiate łyżki musztardy dijon,
  • 1 duża cebula – szarlotka,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • czosnek,
  • 6 dużych świeżych liści szałwii,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  •  mała marchewka, pietruszka (korzeń)
  • masło,
  • sól himalajska.

 Przygotowanie:

Marynata: obie musztardy mieszamy z posiekaną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę  4 ząbkami czosnku i posiekaną szałwią. Doprawiamy pieprzem do smaku.  Tak przygotowaną marynatę dokładnie nacieramy  kurczaka. Przekładamy na ok. 1 godz. do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę  z dodatkiem masła i soli, zawijamy w folię aluminiowa i grillujemy.

Kurczaka przekładamy na tacki aluminiowe i grillujemy pod przykryciem. Gdy mięso będzie już upieczone przekładamy je bezpośrednio na rożno.

Ćwiartki z kurczaka podajemy z czosnkiem grillowanym, warzywami i ozdabiamy świeżymi ziołami.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)