niedziela, 19 października 2014

Placki warzywne pod białą kołderką



 Składniki:
  • 100 g serka śmietankowego,
  • olej rzepakowy,
  • 4 ziemniaki,
  • ½ małej cukinii,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
  • 1 kopiata łyżka mąki,
  • 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • szczypta kurkumy.


Przygotowanie:
Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy.
Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy.

Placki warzywne na talerzu układamy, na nich serek śmietankowy nakładamy. Z fasolką je podajemy i smacznie sobie jemy.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)