sobota, 11 października 2014

Pizza z chipsami z salami

Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta  na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym.

 Składniki:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g salami (chipsy z salami o smaku prawdziwków),
  • pasta pomidorowa,
  • ser żółty w plasterkach (8 szt.)
  • pomidor,
  • oliwki zielone w plasterkach,
  • 1 łyżka kapary,
  • świeże oregano,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie: 
Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, wyciśnięty przez praskę czosnek, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy  ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). 
Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy od razu je rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm, przełożyć  na kamień do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto smarujemy pastą pomidorową, układamy na niej plastry sera żółtego, salami, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, oliwki i kapary.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 30 min w temp 200°C – 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy świeże oregano.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)