środa, 22 października 2014

Pieczarkowe gniazdo


Składniki, 2 porcje:
  • kostka rosołowa,
  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
  • 12 średnich pieczarek,
  • woda,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 10 g sera gouda,
  • 3 łyżki groszku konserwowego,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • szczypta papryczki chili w proszku,
  • 50 g serka kremowego topionego,
  • świeży lubczyk i bazylia,
  • oliwki czarne i zielone.

 Przygotowanie:
Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy kostkę rosołową, robimy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej i zagęszczamy nią sos. Następnie dodajemy serek topiony, pieprz, majeranek, drobno posiekany lubczyk i całość mieszamy. Na końcu dodajemy zielony groszek, suszony czosnek i papryczkę chili.
W oddzielnym garnku, w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti na al dente.
Na talerz nakładamy makaron, robimy w środku otwór (gniazdo) nalewamy gorący sos pieczarkowy, na wierzch trzemy ser żółty, dodajemy oliwki, groszek i świeżej bazylii.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)