poniedziałek, 6 października 2014

Paratha z zielonym nadzieniem

Placki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają.




Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu),
  • ½ łyżeczka soli,
  • woda,
  • olej rzepakowy,
nadzienie:
  • 150 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 50 g oliwek zielonych,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry,
  • szczypta skórki otartej z cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony. 

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą i dodajemy tyle wody, aby wyrobić miękkie ciasto. Odstawiamy na 15 min w misce pod przykryciem.

Bób, zieloną pietruszkę, oliwki, olej i przyprawy miksujemy na gęstą pastę. Doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego krążka układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. 
Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę.
Rada :
Jeśli ciasto odstawimy na 15 min do miseczki i przykryjemy je wilgotną ściereczką, to zrobi się bardziej elastyczne.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)