środa, 22 października 2014

Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami

Spaghetti z jajkami, szpinakiem i pieczarkami zmieszałam i do foremek powkładałam. Serem żółtym je pozakrywałam i ciekawe babeczki uzyskałam. Sos ze śmietany, czosnku i koperku przygotowałam i gotową przekąskę otrzymałam.   


Składniki na 6 babeczek:
  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 2 jajka,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 10 małych pieczarek,
  • 6 plasterków sera żółtego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • olej rzepakowy do wysmarowania foremek,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.



Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle. Delikatnie solimy pod koniec smażenia. Jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy pokrojony w paski szpinak, pieczarki i makaron. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Foremki smarujemy olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami.
z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu.
Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
 W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Babeczki podajemy z sosem i świeżym szpinakiem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)