środa, 15 października 2014

Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem

 Składniki: 2 porcje
  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 100 g  kurek,
  • 3 polędwiczki z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki sosu worcestershire,
  • 50 ml śmietany 30 %,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka topionego serka camembert,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku,
  • mielony pieprz biały do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • świeży rozmaryn.

 Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente.
Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem.
Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem.

Smacznego 

3 komentarze:

  1. Zachęcamy do zgłoszenia przepisu do najnowszej akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Można dodać kilka przepisów, a nagroda główna z pewnością spodoba się każdemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie mozna kupic ten sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos worcestershire trzeba szukać w sklepach, koło sosów sojowych lub w sklepach internetowych. Jeśli go nie znajdziesz można zastąpić sosem sojowym, ale jasnym :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)