wtorek, 21 października 2014

Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną

Kurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz  jako dodatek do sałatek.
Kasza gryczana niepalona uzyskiwana jest z gryki. Stosowana jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Kasza gryczana zawiera spore ilości białka, minerałów oraz witaminy z grupy B.

Składniki:

  • 4-6 filetów z kurczaka,
  • 2 białe cebule,
  • 1 cytryna,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka chili,
  • świeży rozmaryn,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • kasza gryczana niepalona,
  • ogórki kiszone.
Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta  możemy podzielić  dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków.
Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu.  Wlewamy 100 ml bulionu.
 Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40  min w temp. 180°C.
W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia  z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym. 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)