środa, 1 października 2014

Kiełkujący makaron dyniowy na szpinaku

Kupiłam dynię makaronową, myślałam, że można ją ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka.


Składniki:
  • 50 g serka śmietankowego ,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • ½ małej dyni makaronowej,
  •  3 ząbki czosnku,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 100 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • masło sklarowane do smażenia,
  • świeży tymianek.
Przygotowanie:
Dynię przekrawamy na połowę po długości, wydrążamy z pestek i pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 180 °C.
Na patelni podgrzewamy  jedną łyżeczkę masła, podsmażamy posiekany w kostkę czosnek , dodajemy szpinak, listki tymianku i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy kilka min, często mieszając. Szpinak łączymy z serkiem. Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Miąższ upieczonej dyni podważamy widelcem, żeby uzyskać efekt makaronu spaghetti.
Na talerzu układamy szpinak z serkiem, dodajemy dynię makaronową i całość posypujemy kiełkami.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)