sobota, 4 października 2014

Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto

  
Składniki: na 2 porcje
  • 100 g surowego łososia,
  • 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią,
  • 1 łyżeczka orzechów piniowych,
  • 1 łyżka startego parmezanu,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 4 pomidory suszone,
  • garść rukoli,
  • 10 listków świeżej mięty,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 1 figa,
  • olej do smażenia,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
Łososia doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C.
Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej z czosnkiem i bazylią oraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski . Nakładamy pesto, na którym układamy połowę łososia skórką do góry. Całość posypujemy kiełkami i dokładamy figę w plasterkach.
Smacznego

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)