czwartek, 2 października 2014

Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert

 Wydaje się, że ziemniak z grilla to niby nic specjalnego, ale jeśli dodamy do niego sera camembert topionego, to będzie solo dobrze smakować,  a najlepiej samemu  się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania. 
Składniki:
  • 10 młodych małych ziemniaków,
  • cebule czerwone,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeży rozmaryn,
  • listki świeżej bazylii,
  • topiony ser camembert. 

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą.  Doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy folię.

Ziemniaki pieczemy na grillu, aż uzyskają złotawo – brązowy kolor.

Ziemniaki przekrawamy dwie części, nakładamy  (na płaską część) ser topiony, posypujemy pieprzem i układamy na rożnie. Zamykamy pokrywę  grilla i tak podpiekamy ok. 5 min. Ser ładnie nam się podgrzeje i roztopi, a ziemniaki będą bardziej chrupiące.
 Ziemniaki podajemy z grillowaną cebulą i świeżą bazylią. 
Rada:
Wybierajmy jak najmniejsze ziemniaki, szybciej się grillują i nie będziemy musieli długo na nie czekać.
Smacznego

5 komentarzy:

  1. Pycha! Aż żałuję, że sezon grillowy dobiega już końca :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamin spadnie śnieg można grillować, a i w zimie też się zdarza grillować :)

      Usuń
  2. ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)