piątek, 24 października 2014

Francuskie babeczki

 Owoce suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy.
Składniki:
  • 400 g ciasta francuskiego,
  • 150 g śliwek  suszonych,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki owoców goji,
  • 4 suszone daktyle,
  • 1 duża pomarańcza.
  • 100 g cukru brązowego

 Przygotowanie:
Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe.
W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy,  dodajemy ½  łyżeczki startej skórki z pomarańczy, owoce goji i doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając aż sok z pomarańczy całkowicie nam się zredukuje. 
Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem i przykrywamy ją druga częścią. Ciasto dociskamy tak, aby cukier się przykleił, następnie z powrotem je odklejamy (cukier powinien być równo rozprowadzony na całym cieście).
Na całe ciasto przekładamy przygotowane i wystudzone owoce, dodajemy orzechy laskowe i delikatnie zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku.
Rulon kroimy na równe części o długości ok. 5 cm. Każdy „walec” wkładamy do foremek sylikonowych do wypieku babeczek i delikatnie palcami dociskamy ciasto odchylając jednocześnie ciasto warstwę w stronę foremek.
Babeczki pieczemy ok. 30 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
Babeczki pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)