niedziela, 19 października 2014

Farfalle w pesto z brokułami i kulkami z polędwiczki

Makaron często w mojej kuchni gości, wybieram te o najwyższej jakości, gotuje je na al. dente, żeby nie było bardzo miękkie. Używam makaronu do zup, dań drugich i sałatek bo to znakomity dodatek. Kształty maja przeróżne, gwiazdki, kokardki, okrągłe czy podłużne, więc dania z nimi wyglądają znakomicie i smakują wyśmienicie.

Składniki: na 4 porcje
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 50 g serka śmietankowego,
  • ¼  świeżego brokułu,
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 3 garści listków świeżej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  •  sól do smaku,
  • 2 łyżki sezamu czarnego,
  • ziarenka kapary.
Przygotowanie:
Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. 
Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy  malutkie kuleczki. 
Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 10 min. Kuleczki obtaczamy w czarnym sezamie.
Brokuły gotujemy na parze.
 Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al. dente i odcedzamy.
Makaron łączymy z pesto, dodajemy różyczki brokuł, kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Całość ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)