poniedziałek, 20 października 2014

Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów



Składniki: 2 porcje
  • 100 makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 100 g polędwiczki wieprzowej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 łyżki sosu worcetershire,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • świeża kolendra,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 10 oliwek zielonych z papryką,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 4 mini suszone papryczki chili (do smaku)
  • 2 pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie: 
Polędwiczkę bardzo drobno kroimy w kosteczkę, a cebulę w cienkie paseczki po długości. Czosnek w łupinkach przypalamy na suchej patelni, obieramy i kroimy w plasterki (dzięki takiemu podsmażaniu czosnku, patelnia a następnie sos,  przejdą czosnkowym smakiem, a sam czosnek będzie delikatny w smaku). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chili i mięso, podsmażamy często mieszając. Dodajemy pomidory w kostce, czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i podgrzewamy. Doprawiamy szczyptą cukru,  sosem worcetershire, pieprzem i dodajemy kilka listków kolendry drobno posiekanych.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i mieszamy z naszym sosem.
Na talerzu przekładamy makaron w sosie posypujemy paseczkami sera żółtego, ozdabiamy pomidorkiem z oliwką, listkami kolendry i posypujemy pieprzem.
 Rada: nie podsmażamy sosu zbyt długo, ponieważ kawałki pomidorów powinny być wyczuwalne, a nie rozgotowane. Pamiętać należy o pokrojeniu cebuli w długie cienkie paski, a mięso w kosteczkę. Takie szczegóły, chociaż by podsmażony czosnek w łupinach, nadają niepowtarzalnego smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)