piątek, 31 października 2014

Bułeczki maślane pieczone od serca

 Bułeczki  najlepiej upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, z dodatkiem ulubionego dżemu i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały.

Składniki:
  • 80 g cukru brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 g mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • olej rzepakowy,
  • masło do smarowania,
  • dżem Łowicz.
Przygotowanie:
Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 10 min. 
Ciasto rozwałkuj (grubość ok. 1,5 cm) i wytnij od szklanki krążki, będą to nasze małe bułeczki, ułóż je w kształcie serca na blasze podsypanej mąką. Bułeczki przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj jeszcze raz jajkiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 20 min.
Smacznego :)
Dżem dobry, pobudka

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)