poniedziałek, 27 października 2014

Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym

Babeczki  przygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości.
Składniki:
Babeczki 12 szt:
  • 60 g serka kremowego np. - czosnek i zioła,
  • 300 g ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 garści świeżych liści szpinaku,
  • 100 g mrożonego zielonego groszku,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy,
polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.:
  • 400 g polędwiczek z kurczaka,
  • 1 cytryna,
  • pieprz cytrynowy do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
pesto:
  • 50 g zielonych oliwek,
  • 2 garści listków bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika.
sos czekoladowy:
  • 50 g czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny,
  • ½ papryczki chili.
 Przygotowanie:
Babeczki
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek zalewamy wrzątkiem, po 4 min. odcedzamy.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy, doprawiamy solą i pieprzem.
 Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy, posiekaną drobno papryczkę chili, szpinak, groszek, całość mieszamy.
 Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka kremowego i przykrywamy pozostałą częścią masy.
Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze  180°C.
Pesto
Listki bazylii, czosnek, oliwki, ziarna słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Polędwiczki cytrynowe
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym.

Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.
Sos czekoladowy
Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy sosu octowego z octem balsamicznym i posiekaną w bardzo drobną papryczkę chili. Całość dokładnie mieszamy.
Babeczki podajemy z pesto i cytrynowymi polędwiczkami na sosie czekoladowym.

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)