sobota, 25 października 2014

Łazanki w chińskim wydaniu

Łazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam.

Składniki:
  • 1 mała główka kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 250 g makaronu np. świderki,
  • 20 g grzybów mung,
  • sól himalajska do smaku,
  • 50 ml bulionu,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, w woku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle i dodajemy do kapusty. Całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody.  Grzyby mung namaczamy  w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Grzyby mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al dente.
Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)