piątek, 19 września 2014

Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką

 Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa. 


Składniki:
3 porcji 30 min pieczenia i 20 przygotowania
  • serek Almette z ziołami,
  • 200 g ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 garści świeżych liści szpinaku,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • papryczka chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy.


Roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka łączymy ze śmietaną i ziemniakami. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 


Całość  łączymy ze szpinakiem.


 Masę wykładamy (do połowy) do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Na środek, dodajemy po jednej łyżeczce serka Almette z ziołami i przykrywamy masą.


Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min., w temperaturze  180°C.


100 g serka Almette mieszamy z 50 g śmietany, posiekaną bardzo drobną papryczką chili.




Babeczki podajemy z pikantnym serkiem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)