piątek, 26 września 2014

Tagliatelle z kurkami i camembert

Jesień , czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania. 


Składniki:
  • 200 g tagliatelle  ze szpinakiem ,
  • 200 g kurek,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ małej papryczki chili,
  •  1 łyżeczka soku z limonki,
  • 50 g sera camembert,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • 1 łyżka masła lub 2 oleju rzepakowego.
Przygotowanie: 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,  podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do kurek, dokładamy odcedzony makaron i całość mieszamy. 

Ozdabiamy zielona pietruszką, doprawiamy pieprzem i możemy podać z ogórkami np. małosolnymi.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)