sobota, 6 września 2014

Sałatka z ognistym łososiem

To takie moje danie sałatkowe, proste i w smaku wyjątkowe. Sałaty z warzywami połączyłam i łososia dołożyłam, sosem winegret polałam i oto taką sałatkę uzyskałam.  


Składniki:

  • 50 g łososia wędzonego,
  • 70 g mix sałatkowy (roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee),
  • 4 oliwki zielone,
  • 6 ziarenek kapary,
  • 4 pomidorki koktajlowe,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  •  3 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli morskiej,
  • świeżo mielony pieprz czarny,
  •  1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie:


Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy i na 5 min. odstawiamy.
Mix sałatkowy mieszamy, na talerz przekładamy, kapary, oliwki, połówki pomidorków dokładamy, sosem winegret polewamy. Łososia wędzonego na wzór ognia rozdzielamy, między sałatkę wkładamy, delikatnie pieprzem doprawiamy i całość smacznie sobie zjadamy. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)