środa, 24 września 2014

Sałatka szpinakowa z roladą z kurczaka

 Soczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym.

Składniki na 2 porcje:
  • 50 g serka śmietankowego np. z ziołami,
  • przyprawa uniwersalna ,
  • sos sałatkowy koperkowo- ziołowy,
  • filet z kurczaka,
  • listki świeżej bazylii,
  • 2 garści świeżego szpinaku,
  • 2 bardzo małe cebulki czerwone,
  • 2 łyżeczki ziaren kapary,
  • 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej,
  • 4 szt. physalis,
  • świeży tymianek,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz kolorowy do smaku.
Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie).

Filety posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej bazylii, przykrywamy drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki. 
Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 30 min, można upiec w piekarniku, ale przed przełożeniem mięsa na folię , trzeba ją natłuścić olejem.


Cebulki obieramy i kroimy na plasterki, szpinak myjemy i delikatnie odsączamy z nadmiaru wody.






Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojoną  po skosie roladę, cebulkę, papryczki, physalis i kapary. Ozdabiamy świeżym tymiankiem i  całość polewamy sosem koperkowo – ziołowym.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)