piątek, 19 września 2014

Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem

Rolada z kurczaka i indyka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili  wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. Serek nadaje jej lekkości i wyjątkowej delikatności.

Składniki: 

3 porcje, czas przygotowania 45 min. 
  • 1 opakowania serka śmietankowego,
  • 1 duży filet z kurczaka,
  • 100 g mielonego mięsa z indyka,
  • papryczki chili,
  • ½ suchej małej bułki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego,
  • 6 płaskich łyżek kuskusu,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 8 zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
 Przygotowanie:
Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną  (w wodzie) wcześniej i odciśnięta bułkę, jajko i mieszamy.
Dodajemy  drobno posiekaną papryczkę chili , szpinak i doprawiamy solą, pieprzem, całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Na całym  plastrze kurczaka rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek.
Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy  jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady gotujemy ok. 30 min na parze.


Kuskus mieszamy z 1 łyżką oliwy i gotujemy na parze. Dzięki temu będzie sypki. Możemy również przygotować go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Ziarna słonecznika i pestki dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli.
Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami.

Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszona), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomoc blendera na gładką pastę.

Na talerz przekładamy  pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami. Dodajemy papryczkę przekrojoną na ćwiartki i doprawiamy pieprzem do smaku. 


Smacznego :)
 Rada:
 Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować je na foli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)