poniedziałek, 1 września 2014

Pomidorowy łosoś z talarkami


Polecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. 


 Składniki: 3 porcje

  • 3 szt. łosoś dzwonka,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 4 szt. pomidorów suszonych w oleju,
  • 2 łyżki oleju z pomidorów,
  • 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól himalajska świeżo mielona do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielona do smaku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

Marynata: do naczynia wlewamy olej, oliwę z truflą i olej z pomidorów suszonych, dodajemy  koperek, sok z limonki, przecier pomidorowy,  pokrojone drobno pomidory suszone i kilka listków bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


 Łososia płuczemy, suszymy i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na  ok. 1 godziny do lodówki.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na jak najcieńsze plasterki. Suszymy papierowym ręcznikiem smarujemy olejem i oprószamy solą.


 Łososia przekładamy na folię aluminiową i grillujemy na rożnie.  Ziemniaki bezpośrednio układamy na rożnie i grillujemy do uzyskania złotawo - brązowego koloru.
 Na talerzu układamy łososia, talarki, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy z grillowanymi pomidorkami. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)