wtorek, 23 września 2014

Pomarańczowe żeberka


 „Pomarańczowe żeberka”, bo dzięki słodkiej papryce, podczas grillowania nabrały takiego koloru. Połączenie żeberek z sosem octowym, który wygląda jak czekolada…..palce lizać, pycha! 
Składniki:

  • 0.5 kg żeberek pokrojonych w paski,
  • sos octowy z moszczu winogronowego i soku pomarańczowego,

Marynata:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2  łyżeczki majeranku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru brązowego,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu.
Przygotowanie:
Marynata:  sól i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i łączymy je energicznie mieszając.

Obtaczamy w marynacie żeberka i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz.


Żeberka grillujemy bezpośrednio na dolnym  rożnie. Gdy przybiorą złocisty kolor, zawijamy je w folię aluminiową i dalej grillujemy.

Żeberka układamy na talerzu i polewamy sosem balsamicznym.


Starajmy się wybierać jak najchudsze żeberka, będą się lepiej grillować i zapewne będą smaczniejsze.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)