wtorek, 30 września 2014

Pikantne polędwiczki z kurczaka z pieczarkami w panierce serowo - kuskusowej

Delikatne polędwiczki pod delikatną panierką serowo – kuskusową się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie.
Składniki:
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 250 g polędwiczek z kurczaka,
  • 10 średnich pieczarek,
  • 4 ząbki czosnku,
  • kilka mini suszonych papryczek chili,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • 100 g groszku cukrowego, 
  • 50 g kuskusu,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • łyżka świeżego posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy. 
Dodajemy 6  pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej. 
Do mięsa dodajemy serek i całość mieszamy, aż serek uzyska gładką kremową konsystencję. Pod koniec dodajemy kuskus i podgrzewamy 2 min, delikatnie obtaczając w nim polędwiczki. Całość posypujemy koperkiem.
Polędwiczki podajemy z groszkiem i dodajemy kilka plasterków grillowanych pieczarek.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)