niedziela, 28 września 2014

Papryka pieczona z mięsem, serkiem i jajkiem na popcornie


Składniki:
  • 100 g serka śmietankowego,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 4 średnie papryki czerwone z płaskim dnem,
  • 4 jajka,
  • ½ papryczki chili,
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • olej do smażenia,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka orzechów piniowych,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z serkiem, dodajemy miętę, posiekaną w kostkę cebulę, sól i pieprz do smaku.
Z czerwonych papryk odcinamy górę z ogonkiem, środek wydrążany i oczyszczamy z pestek. Papryki wypełniamy przygotowanym nadzieniem mięsnym, pozostawiając ok. 1 cm na miejsce dla jajka.
Paprykę przy dnie nakłuwamy w 4 miejscach wykałaczkami, aby mógł z nich wypłynąć nadmiar soku. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy ok. 30 min w 190°C. Do każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min.

Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.


W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.


Upieczone papryki podajemy z popcornem i pesto. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)