sobota, 6 września 2014

Paluszki serowe z kapary

Paluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. 
Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą.


Składniki na 8 porcji:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g),
  • 3 łyżki kapary,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 60 g startego sera żółtego,
  •  świeży tymianek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.





Przygotowanie:

Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem.

Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku.

Przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie wałkujemy.

Tak przygotowane ciasto kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na folię ułożoną na górnym rożnie.

Pieczemy w grillu rozgrzanym do 180°C, pod zamkniętą pokrywą ok. 10 - 15 min.

Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru.

Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą.
Smacznego

Rada:
Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można przygotować w każdej chwili.
Takie paluszki możemy również przygotować w piekarniku.

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)