poniedziałek, 22 września 2014

Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową

 Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, 
a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie.


Składniki:

  • 2 szt. świeżej dzwonki łososia,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • pieprz czarny grubo mielony,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól himalajska świeżo mielona,
  • 150 g mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżki kapary,
  • 6 pomidorów suszonych,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka sosu worcetershire,
  • 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych.

Przygotowanie:
Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki,  sok z limonki, musztardę  i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min.
Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku w łupkach, wyciągamy je obieramy i kroimy w plasterkach. Dzięki temu szpinak nabierze wyrazistego, delikatnego czosnkowego smaku. Na patelnię dodajemy masło, czosnek i szpinak.  Smażymy na wolnym ogniu często mieszając. Następnie dodajemy sosu worcetershire, lubczyk, pomidory pokrojone w paski i kapary. Doprawiamy szczyptą soli (sól himalajska jest w smaku delikatniejsza i zdrowsza, a jej niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem.

Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem.


Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami czereśniowymi
Smacznego

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)