piątek, 26 września 2014

Mozzarella z ostrym boczkiem i warzywami

 Sałatki są bardzo zdrowe i kolorowe, można je jako przystawki podawać lub na kolację zajadać :)



Składniki:
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 3 plastry boczku,
  • 1 mała cebulka biała,
  • 1 mała cebulka czerwona,
  • 1 mała cebulka czosnkowa,
  • ¼ papryczki chili,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • listki młodej botwinki,
  • świeża roszponka,
  • ziarna młodej kukurydzy,
  • oliwki zielone,
  • ziarna kapary,
  • cukinia,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie:

Cebulki kroimy w plasterki i delikatnie solimy, pomidorki dzielimy na ćwiartki,  a mozzarellę kroimy w plastry. Cukinię pokrojoną w cienkie plastry osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, skrapiamy olejem, posypujemy solą i podpiekamy na patelni lub grillujemy. Boczek dzielimy na mniejsze paski, podsmażamy na drugiej patelni, pod koniec dodajemy ziarna surowej kukurydzy i drobno posiekaną papryczkę chili.

Na talerzu układamy grillowaną cukinię, boczek z kukurydzą i papryczką chili. Dodajemy ser mozzarella na przemian z pomidorkami i listkami zielonej pietruszki. Ser delikatnie polewamy olejem. Dodajemy również oliwki, kapary, roszponkę, listki botwinki, cebulki i całość doprawiamy pieprzem. 


Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)