wtorek, 23 września 2014

Migdałowe babeczko-bułeczki ze słodkim serowym nadzieniem

 Ciasto na babeczki nie jest bardzo słodkie, ale nadzienie to „mód w gębie”, delikatne,  kremowe, słodkie, pycha. Całość smakowo idealnie do siebie pasuje. Takie babeczki można podawać z syropem i migdałami jako deser, albo zapakować dziecku jako bułeczkę do szkoły, lub mężowi do pracy dla osłodzenia dnia :)


Składniki:
ok. 12 babeczek-bułeczek
na ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru z prawdziwą wanilią,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 2 czubate łyżki tartych migdałów,
  • 1 szklanka wody,

pozostałe składniki:
  • 150 g serka Almette śmietankowego,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 50 g  migdałów w słupkach,
  • syrop z agawy,
  • 1 jajko,
  • 50 ml oleju.
Przygotowanie:
Do głębokiej miski wkładamy rozkruszone drożdże i  mieszamy z cukrem, solą, 3 łyżkami mąki i wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy pozostałą cześć mąki, cukier z wanilią, żółtko, tarte migdały i wyrabiamy ciasto.
Jeśli ciasto jest za gęste można dodać wody, a jeśli za rzadkie to dosypujemy mąki.
Takie ciasto ponownie przykrywany ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.


Serek mieszamy z cukrem na gładką masę, dodajemy rodzynki  i mieszamy.


Z ciasta formułujemy krążki, które przekładamy na posmarowaną wcześniej olejem blaszkę do wypieku babeczek. Ciasto powinno wystawać powyżej foremek i mieć w środku wgłębienie do którego dodajemy serek z rodzinkami. Na serek dodajemy po kilka słupków migdałów i łączymy wystające ciasto tak, aby serek został całkowicie schowany. Babeczki odstawiamy do wyrośnięcia.


Przed samym pieczeniem babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Babeczki pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Babeczki podajemy z syropem z agawy i prażonymi migdałami.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)