środa, 3 września 2014

Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem

Bardzo lubię makarony z mąki pszennej, razowej czy chińskie i sojowe. Kształty mają dla mnie mniejsze znaczenie, ale ich jakość i smak to podstawa. Zapraszam na danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami. 

Składniki:
  • 200 g makaronu sojowego,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 50 g serka topionego cheddar,
  • 1 szt. małego kalafiora,
  • sól, pieprz do smaku,
  • listki zielonej pietruszki,
  • 15 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Składniki na indyka z bakaliami:
  • 300 g filetu z indyka,
  • 20 g rumu,
  • 10 g rodzynek,
  • 10 g migdałów bez skórki,
  • 30 g suszonych moreli,
  • 30 g suszonych śliwek,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwa do natłuszczania.

Przygotowanie:
Przygotowanie rolady:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Migdały drobno rozdrabniamy, morele i śliwki kroimy w paski.
Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.

Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na czas podany, na opakowaniu ( w zależności od grubości makaronu). Jogurt przekładamy na patelnię, dodajemy serki topione, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy, ciągle mieszając. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Kiełki prażymy na łyżce oleju.

Na talerzu układamy kalafior w kształcie koła, na środek dodajemy makaron, całość posypujemy kiełkami i listkami pietruszki. Podajemy z roladą z indyka. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)