piątek, 12 września 2014

Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej rzepakowy,
  • świeży tymianek,
  • świeży rozmaryn,
  • starta skórka z cytryny,
  • 200 ml bulionu,
  • 100 g ryżu okrągłego brązowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka kapary,
  • 50 g startego parmezanu,
  • młody groszek zielony,
  • szczypiorek,
  • sól himalajska,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony.

 Przygotowanie:

Filety myjemy, nacieramy solą i pieprzem,  obtaczamy w igiełkach tymianku i posiekanego rozmarynu. Dodajemy skórkę z cytryny i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.  W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kurczaka. Zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, przykrywamy i dusimy ok. 30 min (w zależności od wielkości filetów).  Raz na jakiś czas odwracamy mięso.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i prażymy na nim ryż. Zalewamy bulionem i gotujemy.

Pesto:
Do blendera dodajemy nać pietruszki, ziarna słonecznika, dyni, kapary i wszystko miksujemy. Dolewamy kilka łyżek oleju, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.

Uduszonego kurczaka przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru.


Na talerzu układamy ryż połączony z  pesto, a na nim kurczaka. Dodajemy zielony groszek i uduszoną w mięsie czerwoną cebulę. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)