piątek, 26 września 2014

Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami

Słodki biszkopt, kremowy serek, brzoskwinie figami słodzone i z physalis wysmażone, tworzą  połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne. 
Składniki:
Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji):
  • 6 małych jaj,
  • 200 g maki tortowej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 200 g cukru brązowego,
  • masło do natłuszczenia foremek,
  • bułka tarta do obsypania foremek,
  • likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia biszkoptu.

Pozostałe składniki na (8 porcji):
  • 2 opakowania serka jogurtowego,
  • 4 świeże brzoskwinie,
  • 4 figi,
  •  12 szt. physalis,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • 2 łyżki wody,
  • orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane,
  • listki świeżej mięty.
Przygotowanie:
Biszkopt:
Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. 


Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm).

Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt wzdłuż  na połowę i każdą z nich nasączamy likierem pomarańczowym.


Z brzoskwiń usuwamy pestki i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki. Przekładamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy wody, dodajemy miąższ z 3 fig i 4 pokrojone w ćwiartki physalis. Całość podsmażamy kilka min tak, aby brzoskwinie były al. dente, a serek Almette  ucieramy na gładką masę z syropem z agawy.
Na pojedynczy krążek biszkoptu nakładamy serek, dodajemy owoce, ozdabiamy plasterkiem figi i listkami mięty. Podajemy z physalis i bakaliami.

Smacznego

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)