sobota, 27 września 2014

Chleb mieszany z lubczykiem

Chleb najlepiej nam smakuje, jak się go samemu w domu przygotuje. 
Jest świeży, pachnący i niesamowicie chrupiący.
Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 250 ml letniej wody,
  •  ½  łyżeczki cukru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki pełnoziarnistej,
  • 5 łyżek ziaren słonecznika,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżka kminku całego,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich. 

Przygotowanie:
Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, 3 łyżki mąki i zalewamy wodą. Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia drożdży.
Następnie dodajemy kminek, płatki owsiane, słonecznik, lubczyk i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie nam się przyklejać do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. 

Z ciasta formułujemy walec, który spłaszczamy, dłuższe brzegi składamy do środka, ponownie spłaszczamy i zginamy wszystkie brzegi do środka łącząc je ze sobą.
Teraz formułujemy kształt chleba i przekładamy częścią łączoną na blachę do pieczenia, posypaną mąką.
Takie zwijanie ciasta powoduje, szybsze rośnięcie, gdyż będzie bardziej napowietrzone.

Nożem delikatnie nacinamy ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godz. w ciepłym miejscu.
Chlebek będzie rósł.

Chleb pieczemy ok. 35 – 40 min w rozgrzanym piekarniku do 180
°C stopni.
Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca smarujemy  wodą zaraz po wyciągnięciu chleba z piekarnika.
 Zanim zaczniemy kroić chleb, czekamy, aż przestygnie, ponieważ miąższ zaraz po upieczeniu jest klejący.

Smacznego

1 komentarz:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)