środa, 17 września 2014

Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem

Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie  lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka
 i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy.

Składniki:6 porcji 

  • 4 ugotowane ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 20 g sera żółtego,
  • 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki,
  • 100 gram surowego boczku w plastrach,
  • świeży rozmaryn,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • młoda marchewka,
  • młoda pietruszka- korzeń,
  • syrop z agawy,
  • olej rzepakowy.
Przygotowanie:   
W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy.


Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem.  Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę.


Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę. 


Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.  Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą około 30 min w temp. 180°C.


Marchewkę i pietruszkę grillujemy kilka min, pod koniec smarujemy je syropem z agawy.


Babeczki podajemy z boczkiem, marchewką i pietruszką. Smacznego

Rada: przed przygotowaniem masy grillujemy boczek i gotujemy fasolkę (może być z puszki). Przed dodaniem do masy boczek i fasolkę studzimy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)