środa, 27 sierpnia 2014

Zielone kopytka smażone z pietruszką i czosnkiem

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 5 małych korzeni pietruszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie:
 Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, posiekaną zieloną pietruszkę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy pokrojoną w plasterki pietruszkę i czosnek w kostkę. Dodajemy kopytka i całość podsmażamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)