czwartek, 21 sierpnia 2014

Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną




Składniki 4 -6 porcji:

  • 1 kg żeberek,
  • sól morska do smaku,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • 400 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 6 łyżek żurawiny,
  • 2 okrągłe sery camembert (po 120 g).

Składniki na sos barbecue:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka cukru brązowego, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 50 g pikantnego ketchupu,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, szczypta imbiru,
  • ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili.

Przygotowanie żeberek:

Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki.  Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia odwróć żeberka, aby  jednakowo się upiekły z dwóch str.  Pod koniec pieczenia, podlej żeberka winem.

Przygotowanie sosu:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek wyciśnij przez praskę. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. W garnku rozgrzej olei i podsmaż cebule z czosnkiem. Dodaj pozostałe składniki i duś ok. 30 min, często mieszając. Aby uzyskać gładką konsystencję, całość zmiksuj blenderem.

Do sosu barbecue dodaj 100 ml wina, żurawinę i sos chili. Całość wymieszaj i zagotuj.
Ser camembert przekrój na dwie części i wstaw na 5 min do gorącego piekarnika.
Żeberka podajemy gorącym serem i winnym sosem barbecue z żurawiną.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)