niedziela, 24 sierpnia 2014

Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą

Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą.



Składniki:


Składniki na ciasto kruche:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  •  200 g mąki pszennej,
  •  100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli.
Pozostałe składniki:
  • 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły )
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 50 g serka topionego śmietankowego,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 jajka,
  • 100 g kukurydzy z puszki,
  • 6 oliwek zielonych w plasterkach,
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji,
  • zielona pietruszka do dekoracjo,
  • 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.


Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa i podsmażamy je ok. 3 -4 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz. Filet myjemy, kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni gdzie wcześniej przygotowywane były warzywa. Również doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.

Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso. Kilka warzyw zostawiamy. Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min. 

Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.

 Przed podaniem tarty dodajemy, oliwki, zieloną pietruszkę i kiełki rzodkiewki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)