poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Spaghetti owinięte cukinią

 Składniki:

  •  ½ op. spaghetti pełne ziarno,
  • średnia cukinia,
  • 300g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej,
  • olej rzepakowy,
  • kapary,
  •  sól,
  •  pieprz do smaku,
  •  zielona pietruszka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego.

 Przygotowanie:


Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy. 

Makaron spaghetti na al dente w osolonej wodzie gotujemy, łyżkę oleju do niego dodajemy. Następnie go  odcedzamy, zimną wodą przelewamy.  Cukinię na cienkie plasterki kroimy, delikatnie solimy, chwilę czekamy, następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)