czwartek, 21 sierpnia 2014

Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami

Składniki 6 porcji:


  • 6 dużych plastrów schabu z kością,
  • 150 g musztardy francuskiej,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • 4 łyżki miodu,
  • sól,
  • 18 małych ziemniaków,
  • 9 małych ząbków czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 24 szt. kapary,
  •  6 łyżek oliwy z oliwek,
  • rozmaryn do dekoracji.

 Przygotowanie:
 Schab płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem,nacieramy solą i pieprzem. 
Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy i obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (po długości).
Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcia ziemniaków. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy.
Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy ok. 40 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C. 
Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumienił. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury, nie doprowadzamy do wrzenia. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab, wyciągnięte z folii ziemniaki i sos.  Dodajemy kapary i rozmaryn.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)