czwartek, 21 sierpnia 2014

Rolada z kurczaka ostro-serowa z miodowo-fasolową kaszą jaglaną


Składniki :
  • ser smażony z kminkiem 100 g,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • fasola 50 g,
  • miód spadziowy 1 łyżka,
  • filet z kurczaka 2 szt.,
  • kasza jaglana 100 g,
  • pomidory suszone 6 szt.,
  •  ogórki konserwowe smakowe chili,
  • świeża papryczka chili do smaku,
  • sól himalajska świeżo zmielona do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • świeża zielona pietruszka,
  • kminek cały 1 płaska łyżki,
  • liść laurowy 2 szt.,
  • ziele angielskie 4 ziarenka.
Przygotowanie:

Fasolę zalej ciepłą wodą, wieczorem poprzedniego dnia.
Zmień wodę na świeża, tuż przed gotowaniem fasoli. Gotuj do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut) z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i kminku. Odcedź, przelej zimną przegotowana wodą i obierz ze skórki. Zgnieć widelcem fasolę, pozostawiając kilka w całości.

Kaszę jaglaną wsyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 500 ml wrzącej wody z szczyptą soli i gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Odcedź z nadmiaru wody.
Miód spadziowy rozgrzej na patelni, dodaj kaszę i rozdrobnioną fasolę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Filet z kurczaka opłucz, rozbij tłuczkiem jak najcieniej. Posmaruj go z jednej str. serem smażonym z kminkiem, dodaj drobno pokrojone w kostkę pomidory i ogórki (w jednej linii na szerokości), zieloną pietruszkę i papryki chili. Dopraw solą, pieprzem, następnie zwiń jak  roladę, zepnij małymi wykałaczkami i smaż na rozgrzanym oleju, często obracając do uzyskania złotawego koloru.


Roladę podaj z kaszą jaglaną, fasolą i zieloną pietruszką. Smacznego.



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)